1) Not Tutmak
Edebiyat dersinin konuları ne kadar fazla olsa da sadece okuyarak öğrenilecek bir ders değil maalesef. Konuları baştan sona düzenli bir şekilde çalışıp kısa notlar alırsanız bilgiler beyninizde daha iyi yer edinecektir. Not alırken dikkat etmeniz gereken en önemli husus: Her şeyi yazmamak!! Gördüğünüz her şeyi yazıp kafanızı bulandırmaya hiç gerek yok canlar siz sadece hocanın özellikle vurguladığı yerleri, sanatçıların bilindik eserlerini yazarsanız gereksiz bilgilerin içinde boğulmazsınız. "Sanatçıların tüm eserlerini ezberlemen gerekiyor." diye etrafta çok laf dolansada 24 soruya ne kadar yazar eser sığabilir ki zaten hepsini ezberlemeniz mümkün değil.
2) Video İzlemek
Bir şeyi etkili öğrenmenin yolu duyuları daha çok hitap etmesine bağlıdır. Youtube hocalarından ders dinleyebilirsiniz ya da dönemler ve sanatçılar için yazılan şarkıları dinleyebilirsiniz. Bu şekilde kulak aşinalığı kazanmış olursunuz. "Yks Edebiyat İçin Kanal Önerileri" adlı yazımdaki kanallara göz atabilirsiniz ayrıca aşağıda örnek olarak bir şarkı bıraktım:)
3) Akıl Haritası Yapmak
Kısa ve önemli bilgilerden oluşan konu bazlı akıl haritası yapmak görsel hafızanıza etki edeceği için öğrendiklerinizi hatırlamanız daha kolay olacaktır. Bu haritayı kullanırken renkli kalem kullanmanızı tavsiye ederim.
4) Özet çıkarmak
Not tuttum zaten ne gerek var özete¿¿
Özetin not tutmaktan tabi ki farklı. Not tuttuktan belli bir süre sonra hatırlamak amaçlı özet çıkarmak emin olun size çok katkı sağlayacak. Özetten kastım notu tekrar yazmak değil. Notunuzdan bilmediğiniz kısımları, önemli yerleri, ay bunu sürekli unutuyorum dediklerinizi yazacaksınız ama maddeler halinde.
5) Kart yapmak
Küçük bir not kağıdının ön yüzüne yazarı arka yüzüne eserlerini yazarak hazırlayabileceğiniz basit bir kart ile ezber yapmanız daha kolay bir hal alacak:)
6) Kodlama yapmak
Ezberlediklerinizin akılda kalması için kodlama yapmak her zaman iyidir. Ortaokulda öğrenip hiç unutamadığımız Fıstıkçı Şahap bunun en güzel örneğidir.
7) Yazar eser ezberi için not defteri hazırlamak
Her zaman yanınızda taşıyıp test çözerken yardım alabileceğiniz bir not defteri işinize yarayacaktır elbet. Takılıp baktığınız eserin yanına küçük bir işaret koyun. eğer işaret koyduğunuz esere takılıp tekrar bakarsanız eksiğiniz var demektir.
8) Alışılmışın dışında test çözme
Bildiğiniz ya da bilmediğiniz her soru için uygulamanız tavsiye ettiğim bir yöntem. Sadece doğru cevap olan şıkkı öğrenmek yerine diğerlerini de öğrenip kendinizi geliştirmeniz de büyük rol oynayan bu yöntemi denedikçe eminim çok faydasını göreceksiniz. Bahsettiğim bu yöntemi aşağıdaki fotoğrafa bakarak anlayabilirsiniz. "YKS Edebiyat İçin Kaynak Tavsiyeleri" adlı yayınıma göz atmayı unutmayın😊
9) Soru defteri hazırlamak
Test kitabını açıp yapamadığınız soruları aramak yerine o soruları kesip bir deftere yapıştırarak kolaylık sağlayabilirsiniz. Tekrar yapmak ve yanlışlarınızı gidermek için kesinlikle uygulamanız gereken bir yöntem
10)Deneme çözmek
Gel gelelim birçok kişinin fobisi olan deneme konusuna. Birçok kişi denemelerden sürekli kaçıp "Konu çalışıyorum, test çözüyorum yeter ya denemeye gerek yok" dese de denemenin önemi yok sayılamaz. Çözdüğünüz testler konu bazlı olduğu için genel edebiyat netlerinizi görememek sizin için hiçte iyi olmayacaktır. Çalışmalarınızın nasıl ilerlediğini ancak denemeler yardımıyla anlarsınız bu yüzden canikolar bol bol deneme çözün.
11) Paragraf çözmek
Ah şu paragraf! Türkçe için çok önemli olduğu değişmez bir gerçek olan paragraf aslında edebiyat içinde önemli çünkü buradan da soru geliyor. (Sayısallar bu yüzden sınavda edebiyat çözebiliyorlar ya zaten)
Her gün 20 paragraf çözmek sizin için rutin haline gelmeli yoksa her iki dersten de net çıkarmak sizin için çok zor olacaktır. Paragraf netleriniz artmaya başladığı takdirde çözdüğünüz soru sayısını arttırın. 40 Türkçe 24 edebiyat sorusu var malum şimdiden kendinizi alıştırın ki testin sonuna kadar hem uykunuz gelmesin hem canınız sıkılmasın.
12) Kitap okumak
Öyle havadan sudan bir kitap okumadan bahsetmiyorum tabi ki. Edebi eserler dışındakileri bir kenara bırakın öncelikle. Tüm edebi eserleri sınava kadar zaten okuyamazsınız ama önemli olan eserleri alıp okursanız iyi olur. Zamanınız yoksa ya da o kadar uzun kitaplar okumak istemiyorsanız özetini de okuyabilirsiniz. "Bir Çırpıda okuyup Bitireceğiniz 5 Edebi Eser" adlı yazımda sevebileceğiniz güzel eserlerden bahsettim.
13) Wallpaper Yapmak
Elimizden bir türlü düşmeyen telefonu yararlı bir hale getiriyoruzz. Çıkardığınız notların fotoğrafını çekip wallpaper yapabilirsiniz ya da pinterest hesabımdan paylaşacağım edebiyat wallpaperları için beni takip edebilirsiniz. Bu yöntemin altın kuralına gelecek olursak wallpaperı her gördüğünüzde en az 1 kez okumanız şart.
Bu yazımın burada sonuna geliyorum çikilatalar. Diğer yayınlarıma göz atmayı unutmayın. Blogumu arkadaşlarınızla paylaşıp, yorum yapıp, beni takip ederek bana destek olursanız çok sevinirim
Mutlu kalın, takipte kalın;) ❤
Çok faydalı olmuş. Çok teşekkürler 💖
YanıtlaSilNe demek rica ederim.😊
SilÇok faydalı gerçekten
YanıtlaSil💖💖
YanıtlaSil